Розата

Маслодайната роза неминуемо красива и ароматна се оказва и много полезна. За разностранната й употреба и популярност се споменава още през 1000 г. в трудовете на Авицена – прочут лекар, математик, философ, обществен деец и поет, живял през 980-1037 г.

Той използва розата под различни форми: розови листа – свежи и сухи, розова вода, розов сироп, розово масло, сок от свежи листа.

За розовото масло пише, че увеличава силата на мозъка и съобразителността.

Според него препаратите от роза са основно средство за борба с главоболието, причинено от различни фактори – треска, остри заболявания, топлинен удар, злоупотреба с алкохол. При треска главата се облива с розово масло, смесено с оцет или розова вода. При мигрена се правят компреси на челото с розово масло. Той съветва в стаята, където лежи болния да се внасят рози и обяснява, че те се причисляват към основното средство за лечение.

Посочените в трудовете на Авицена данни поставят началото на научните изследвания за приложение на розовото масло в медицината и фармацията, които продължават и сега. Розата всепризната като “царица на цветята”, се оказва, че заема неоспоримо и място и като на “царица на лекарствата”.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>