Нерон заплаща 1 тон злато, за да украси дворците си със свеж розов цвят

Розата или царицата на цветята, позната на възникналите преди хилядолетия древните цивилизации и до сега продължава да вълнува хората с аромата, красотата и целебните си свойства. За изникването на първите рози на света се разказват чудни легенди, свързани с боговете. Древногръцкият поет Анакреон ( 560-487 г. пр. н.е.) разказва, че се е появила с раждането на Афродита. Богинята е създадена от снежнобялата морска пяна и е изхвърлена на брега със семената на най-хубавото цвете – розата. В друга древна римска легенда се разказва за хубавата Розалия, която нарушава обета си за девственост и се омъжва за своя възлюбен. Разгневените богини пронизват сърцето й със стрела и от пролятата кръв пониква храст с благоуханни цветове. Младата Розалия, заплатила любовта си с живота, дава името на най-хубавото цвете – розата.

В древния Рим розата е едно от най-използваните цветя. Римляните считали розата за символ на могъщество и власт. При посрещането на победители триумфалните арки и пътя били украсени с рози. Гостите се настанявали на дюшеци и възглавници напълнени с розов цвят. С розови листа са възпроизвеждали изкуствен дъжд и конфети в залите, с розови венци са украсявани главите и гърдите на любимите жени.

Историята говори, че египетската царица Клеопатра, на един от приемите си нарежда подът на тържествената зала да бъде покрит с розов килим с дебелина 1 лакът, а Нерон украсил дворците си с две галери свеж розов цвят, набран и пренесен от Египет, като за този разкош заплаща 1 тон злато.
Маслодайната розата и до сега продължава да бъде високо ценена, от ароматните й цветове се получава розово масло, не случайно наречено течното злато на България.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>