Възстановяване на кожата

Кожата е орган, които изпълнява редица значими за организма функции – защитна, дихателна, секреторна, сетивна и др. Също така регулира обмена на топлина, защитава тялото от механични въздействия, микроорганизми и слънчеви лъчи. Кожата е съставена е от три слоя – епидермис, дерма и хиподерма. Епидермисът от своя страна се състои от 5 слоя, които от вън на вътре са следните: рогов, блестящ, зърнест, бодлив и базален. Чрез разрастване на клетките в базалния слой, клетките на по-горе лежащите слоеве се избутват на вън, структурата им се променя и се превръщат в  рогови клетки. Този процес се нарича кератоза и благодарение на него кожата непрекъснато се регенерира, като старите мъртви клетки се изхвърлят и на тяхно място идват нови.

За нормалното функциониране на този процес и доброто състояние на кожата е необходимо поддържането на естественото влагосъдържание. Когато количеството на водата в роговия слой намалее, кожата става груба, губи еластичността си, започва да се напуква, появяват се множество бръчки.

Поддържането на нормалното състояние на влага в роговия слой се осъществява чрез секрета на мастните жлези и една субстанция означена като NMF – Natural Moisturizing Factor. Докато себумът изпълнява пасивна роля и само подпомага задържането на вода върху кожата, естествения овлажняващ фактор е активен акумулатор на водата в роговия слой. В състава му влизата: 40% аминокиселини, 12% органични киселини, 12% лактати, 7% карбамид, 1,5% кератин, 18,5 % йони като натрии, калии, фосфати и др. 8.5% захари, пептиди и др. Важни компоненти са солите на органичните киселини, които имат способността да адсорбират над 60% от собствената си маса, като в това отношение превъзхождат някои овлажнители. Истинското овлажняващо действие се постига с козметичните препарати, които съдържат компоненти от състава на NMF, те проникват лесно в кожата и изпълняват активно влагозадържане.
Масажните масла за тяло с биологични етерични масла са съставени от изцяло натурални продукти и представляват смес от подбрани растителни и етерични масла, които освен аромотерапия са и чудесно козметично средство. Към растителните се отнасят бадемовото масло, жожоба, маслото от  кайсиеви ядки и гроздови семки. Те са богати на омега 3, омега 6 и омега 9 мастни киселини. Нанесени върху кожата, те регулират водния баланс, оказват противовъзпалително и регенериращо действие. Лесно проникват в кожата, вграждат се в липидните й структури като създават известен безпорядък в тях, с което се повишава проницаемостта на роговия слой за етеричните масла. Включени в структурата на кожата увеличават гъвкавостта на епидермиса и служат за бариера при загуба на влага.

Също така е установено че, повредения рогов слой се възстановява най-добре от комбинация на мастни киселини. За най-полезно се счита съотношението церамиди, холестерин и мастни киселини в количества 1:1:1.

В последно време омега 6 киселините се използват и при борбата с целулита като действието им е да стартират процеса на разграждане на натрупалите се по тялото мазнини в проблемните му части.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>