Какво означава “alcohol free”

Алкохолите са голяма група химични съединения с различни имена и действие върху кожата.  Нисшите алкохоли са метанол, етанол и т.н. и в по-големи количества (над 30%) и при системна употреба могат да причинят изсушаване на кожата. Ароматни алкохоли се използват като консерванти и в малки дози не са вредни, а мастни алкохоли имат омекотяващо действие и влизат в състава  на кремове и балсами за коса. В този смисъл алкохолите имат положително действие и не е нужно да бъдат избягвани.

Когато козметичния или парфюмериен продукт е “alcohol free” се разбира, че в него няма етилов алкохол В козметиката се използва денатуриран етанол, т.е. към него са добавени вещества, които го правят негоден за пиене и именно от там са започнали първите негативни отношения към него.

Някои потребители предпочитат “alcohol free” продуктите, тъй като считат, че той може да причини изсушаване на кожата или косата, но не си дават сметка с какво е заменен. Най-честия негов заместител е пропилен гликола, синтетичен продукт, които е известен със влагозадържащите си свойства и способността да намаля температурата на замръзване. Има обаче една важна подробност,

използването на по-големи количества (над 10%) пропилен гликол при ниски стойности на атмосферната влажност води до обратния ефект – изтегляне на влага от дълбочината на кожата към повърхността, в следствие на което тя се изсушава.

Ето защо в някои случаи използването на етанол е за предпочитане пред други синтетични компоненти.

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>