Лавандула

Ароматна и красива, нежна и тайнствена, лавандулата е неизменен спътник в ежедневието на хората. Позната е още от древността, когато чрез изгаряне на стръковете й е била използвана за ароматизиране на помещения. По-късно, когато е станало известно, че много растения при нагряване дават масло е била подложена на примитивна дестилация.

В зората на Ренесанса, през 14 в. , сред знатните жени в Европа е бил на мода парфюм, който съдържал лавандула и розмарин. Наричал се “Водата на Венера” и му преписвали вълшебното свойство да съхранява младостта и красотата на своята собственичка.

През епохата на Елизабет І листата на младата лавандула се добавяли към салати и се използвали като заместител на ментата в желета. През 17-18 век в Западна Европа лавандуловото масло се превръща в модно увлечение. Всички знатни дами се пръскат с него, за да се парфюмират и предпазят от припадъци.

У нас за първи път лавандулата се отглежда в Розовата долина, през 1907г. От тогава на сам са направени множество проучвания за начина на преработка и създаването на нови сортове и сега лавандулата е най-проспериращата култура. Доброто лавандуловото масло се получава чрез контролирано смесване на масла от различни сортове лавандула. В България те носят имената: Дружба, Хемус, Хебър, Рая, Севтополис, Юбилейна и др. Различават се по добива на етеричното масло, а “добрите носове” го разпознават и като качество.
Лавандуловото масло е основна суровина в парфюмерийните продукти, защото успешно свързва базата с връхните ноти при създаването на аромати. Отдавна е доказано, че действа прекрасно срещу безсъние, безпокойство, депресия, лошо настроение и преумора. В съвременните офиси, където работят много хора, освежаването на въздуха с лавандуловото масло намаля разпространението на вируси.

Интересно изследване на японци установява, че използването на лавандулово масло като ароматизатор на въздуха в магазините увеличава продажбите. Обяснението е, че вдишвания аромат позволява на хората да пазаруват с лекота и удоволствие.


Така че, в къщи или в офиса, всеки от нас трябва да притежава от чудодейната и ароматна течност, наречена лавандулово масло или да се наслади на релаксиращите масажи с масажни масла съдържащи лавандула.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>